Mijn naam is Veerle van Dijk en voor mijn studie Human Resource Management aan de Hanzehogeschool Groningen heb ik onderzoek gedaan naar het ontspannen en bewegen van de medewerkers tijdens het thuiswerken.
Sinds het uitbreken van het coronavirus in maart 2020 wordt er volledig thuisgewerkt door veel organisaties. Hierdoor is er onvoldoende inzicht in de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers en hun behoeften hieromtrent. Daarom is het doel van dit onderzoek om te achterhalen waar de medewerkers tegenaan lopen op het gebied van ontspannen en bewegen tijdens het thuiswerken. Ook zijn hun wensen en behoeften hierin meegenomen om tot een zo goed mogelijk en passend advies te komen.
Na een theoretische verkenning is de volgende hoofdvraag opgesteld:
“Hoe kan er bijdragen worden aan een gezonde thuiswerkomgeving door middel van faciliteren, stimuleren en leren van ontspannen en bewegen waardoor medewerkers gezonder thuiswerkgedrag gaan laten zien?”
Het onderzoek is uitgevoerd bij tien medewerkers van een specifieke afdeling, die momenteel volledig thuiswerken. Deze medewerkers hadden al enkele ervaring met het thuiswerken, maar het werken op kantoor was de norm tot vorig jaar de norm. Deze medewerkers zijn online geïnterviewd aan de hand van een semigestructureerde vragenlijst. Uiteindelijk heeft dit tot een advies geleid om de medewerkers gezonder en vitaler thuis te kunnen laten werken.
Het eerste advies is om vitaliserend leiderschap toe te passen. Dit is een leiderschapsstijl waarbij behouden en bevorderen van de vitaliteit en de positieve gezondheid centraal staan. Het is een integraal onderdeel gezondheid en vitaliteit. Het is belangrijk om dit te combineren met een cursus digitaal leiderschap, zodat de toepasbaarheid kan worden vergroot in de huidige thuiswerksituatie.
Het tweede advies betreft een cursus gezond thuiswerken voor de medewerkers. Het vergroten van de kennis over gezond werken, ontspannen en bewegen zorgt voor het verleggen van de focus van curatief naar preventie. Om zoveel mogelijk medewerkers te bereiken is het van belang om de cursus uit te voeren in kleine groepen, bij voorkeur per team. Praktische uitvoerbaarheid en plezier in gezond werk staan centraal in de cursus.
In het derde advies staat samen bewegen en elkaar hierin stimuleren centraal. Zo kan het project Sociaal en Vitaal meer gestimuleerd worden door leidinggevenden door het aanmoedigen van deelname. Ook kan een oproep geplaatst worden op intranet waarin medewerkers vertellen over de positieve ervaring met het project. Belangrijk hierbij is het plaatsen van een persoonlijke foto en verhaaltje. Hiernaast is het organiseren van bijvoorbeeld een online hardloopwedstrijd een advies. Er moet voor worden gezorgd dat medewerkers ook betrokken worden bij het organiseren.
Discussie
Het creëren van draagvlak voor het gezonde werken is belangrijk. Als er geen draagvalk is vanuit de werkgever en de werknemers, wordt het lastig om gezond te blijven werken. Geef het goede voorbeeld en zorg voor een integrale aanpak. Tot slot, blijf ook praktijkgericht onderzoek doen naar het ontspannen en bewegen in een hybride werksituatie. We weten vooralsnog niet hoelang we nog in deze situatie verkeren, maar mocht het zo zijn dat het kantoor weer open gaat dan is er voldoende kennis en actie paraat.
Wilt u meer weten over dit onderzoek neem dan contact op met onze projectleider, Saskia Mars of via t: +316 460 45 193.
VEERLE van Dijk – Human Resource Management, Hanzehogeschool Groningen
Veel organisaties hebben de laatste jaren geïnvesteerd in gezond werken, ontspannen en bewegen. Denk bijvoorbeeld aan: zit-sta bureaus, staand vergaderen, een spelletje spelen met collega’s of het stimuleren van wandelen tijdens de pauzes. Maar hoe zit dat momenteel nu we volledig thuis werken? Wat kunnen organisaties bieden, waar liggen de wensen vanuit de medewerkers en wat gaat het ontspannen en bewegen opleveren?
VEERLE van Dijk – Human Resource Management, Hanzehogeschool Groningen
Veel organisaties hebben de laatste jaren geïnvesteerd in gezond werken, ontspannen en bewegen. Denk bijvoorbeeld aan: zit-sta bureaus, staand vergaderen, een spelletje spelen met collega’s of het stimuleren van wandelen tijdens de pauzes. Maar hoe zit dat momenteel nu we volledig thuis werken? Wat kunnen organisaties bieden, waar liggen de wensen vanuit de medewerkers en wat gaat het ontspannen en bewegen opleveren? Mijn naam is Veerle van Dijk, 22 jaar en ik zit in de afrondende fase van mijn studie Human Resource Management. Dit half jaar doe ik onderzoek naar ontspannen en bewegen in de thuiswerksituatie.