Veel werknemers bevinden zich tijdens de werkdag in een sedentaire houding. Sedentair gedrag is gedefinieerd als: zitten of een terug leunende houding beneden 1,5 METs (SBRN, 2017). Hannah Meijer is momenteel bezig met het project U-move binnen de RijksUniversiteit Groningen om sport kansen te creëren voor medewerkers. Nu sloot dit aan bij het verminderen van sedentair gedrag voor een algehele gezondheid van de werknemer en samen met Innovatiewerkplaats Healthy Workplace is dit onderzoek tot stand gekomen. Tijdens dit onderzoek is er gekeken naar Universiteit Campus Fryslân want medewerkers maken gebruik van zit- stabureaus en faciliteiten zijn verder weg geplaatst van de werkplek zodat medewerkers moeten bewegen gedurende de dag. Dit wordt echter nog niet volledig benut en de onderzoeksvraag was dan ook: “Hoe kan sedentair gedrag onder werknemers van Campus Fryslân worden verminderd door ruimtelijk ontwerp binnen de werkomgeving?”
Kwantitatieve en kwalitatieve data waren verzameld doormiddel van deskresearch, een survey en interviews. Tijdens de data verzameling is er gebruik gemaakt van drie modellen. Het Social Ecological Model, Health Belief Model en het EAST model. Deze modellen leggen de focus op de invloed van verschillende factoren op een gezondere levensstijl. Daarnaast is er gekeken naar wat medewerkers aantrekkelijk vinden, of oplossingen makkelijk voor ze zijn en of ze op dit moment ook gemakkelijk kunnen bewegen gedurende de werkdag. Deze modellen waren de basis voor drie deelvragen die gaan over de trends en ontwikkelingen op het gebied van het verminderen van sedentair gedrag, het huidige ruimtelijke ontwerp van Campus Fryslân, en de wensen, behoeftes en ervaringen van medewerkers gedurende de werkdag en hun werk omgeving. Er is gekeken naar verschillende lagen binnen het gebouw dus de werkplek van mensen zelf, de werk omgeving waarbij gekeken werd naar de invloed van anderen op een individu en de invloed van het gebouw. Daarnaast is er ook gekeken naar de buurt om de Beurs heen (buiten).
Uit de resultaten is gebleken dat het grootste obstakel van werknemers als het gaat om het verminderen van sedentair gedrag is dat werknemers bang zijn om hun focus te verliezen voor werk of dat de werkdruk te groot is en dat ze geen tijd vinden om eraan te denken om te bewegen gedurende de dag. Verder zijn makkelijk te implementeren opties het aantrekkelijkst voor werknemers en is een stukje sociale aspecten ook duidelijk naar voren gekomen. Op basis daarvan is het wenselijk om rekening te houden met de individuele verschillen van werknemers, bewustzijn te creëren, elkaar te helpen en met elkaar te communiceren over het verminderen van sedentair gedrag. Daarnaast zijn verschillende producten wenselijk om een verandering door te voeren.
Wilt u meer weten over dit onderzoek neem dan contact op met onze projectleider, Saskia Mars of via t: +316 460 45 193.
SASKIA NIJDAM – International Facility Management, Hanzehogeschool Groningen
Mijn naam is Saskia Nijdam, ik studeer International Facility Management aan de Hanzehogeschool. De aankomende maanden mag ik mijn afstudeeronderzoek doen bij innovatiewerkplaats Healthy Workplace, Bureau NoorderRuimte. Ik ga onderzoek doen naar ruimtelijke factoren die invloed hebben op het welzijn van werknemers.