Niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van medewerkers is ontzettend belangrijk. Medewerkers hebben niet alleen behoefte aan fysiek en functionele comfort, maar ook het psychologische comfort is van groot belang. Het verband tussen de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers en hun werkomgeving is op zowel korte als lange termijn belangrijk voor het behouden van gezonde en productieve medewerkers.
Door COVID-19 werken veel mensen thuis en hebben medewerkers meer dan ooit behoefte aan verbondenheid met elkaar. Wanneer het weer mag, komen veel van hen niet alleen naar kantoor om te werken, maar ook om contact te maken met hun collega’s en de sfeer te proeven. Men mist elkaar en de verbintenis met collega’s. Hierbij is de juiste omgeving om sociale verbondenheid optimaal tot stand te laten komen van essentieel belang.
Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe het aantal ontmoetingen op de Hanze Campus verhoogd kan worden en wat de fysieke werkomgeving op de Hanze Campus hieraan kan bijdragen, zodat het gevoel van sociale verbondenheid vergroot wordt. De onderzoeksvraag van dit onderzoek is: Wat is de invloed van interactie, betrokkenheid en de kwaliteit en kwantiteit van contactmomenten op sociale verbondenheid en welke bijdrage levert de fysieke werkomgeving op de Hanze Campus hieraan?
Voor dit onderzoek is zowel op kwalitatieve als kwantitatieve wijze data verzameld. Ter verkenning op het onderwerp sociale verbondenheid en de rol van de Hanze Campus is een enquête uitgezet. Hierin werd bevraagd hoe onderwijs- en onderzoeksmedewerkers over de huidige situatie omtrent sociale verbondenheid denken en hoe zij de huidige faciliteiten op de Campus beleven. De kwantitatieve data is gegenereerd door het afnemen van semigestructureerde interviews. Waarbij de interviewvragen verdiepend zijn op het onderzoeksonderwerp en de verschillende factoren die sociale verbondenheid stimuleren bevraagd worden.
Uit de resultaten is gebleken dat de verschillende factoren die van invloed zijn op sociale verbondenheid een positief verband met elkaar hebben en de fysieke werkomgeving op de Hanze Campus kan een belangrijke rol spelen in het stimuleren van ontmoetingen, waarna sociale verbondenheid zal groeien. Verder zijn medewerkers zich het afgelopen jaar veel bewuster geworden van het belang van hun fysieke werkplek en de rol die deze plek speelt. Een plek van ontmoeting, uitwisseling en verbinding is heel belangrijk. En verbondenheid is één van de basisbehoeften waar elke medewerker behoefte aan heeft.
Tevens is het belangrijk om een omgeving in te richten op een manier waardoor spontane ontmoetingen gestimuleerd worden. Kleine interventies met een groot effect gaan hierbij vooral over het inrichten van de omgeving op zo’n manier dat er beweging ontstaat en daarmee de spontane ontmoetingen gecreëerd worden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan wandelpaden tussen gebouwen, maar ook door duidelijker te maken wat er zich in een gebouw afspeelt en hoe een ontmoetingsplek gebruikt kan worden, zodat er meer beweging is, collega’s elkaar vaker tegenkomen, en daardoor het gevoel van sociale verbondenheid, en uiteindelijk ook het welzijn van medewerkers, vergroot wordt. Een beeld hiervan is weergegeven in bijgevoegde afbeelding (Geerts, 2019).
Wilt u meer weten over dit onderzoek neem dan contact op met onze projectleider, Saskia Mars of via t: +316 460 45 193.
JULLIETTE STEUR – Human Resource Management, Hanzehogeschool Groningen
Tegenwoordig draait de werkomgeving niet meer om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van haar vierkante meters. Ontmoeting en verbondenheid zijn steeds belangrijker wordende aspecten van het werk. Maar wat maakt dat kenniswerkers zich verbonden voelen met elkaar? En welke faciliteiten zijn daarvoor nodig? Dit zal ik gaan onderzoeken voor een facilitair bedrijf in Noord-Nederland.