Dit onderzoek is uitgevoerd van februari tot en met juni bij de organisatie Menzis in Wageningen in opdracht van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Het doel van dit onderzoek is om de tevredenheid over het binnenmilieu in vergaderruimtes bij Menzis Wageningen te verbeteren. Uit vooronderzoek is namelijk gebleken dat bijna drie kwart van de ervaringen hiervan onaangenaam zijn. André Holterman, gebouwbeheer medewerker Menzis Wageningen, kan deze onaangename ervaringen niet verklaren. Wanneer hij deze klacht gaat controleren lijkt volgens hem alles goed te zijn.
Om de ervaringen van binnenmilieu te kunnen verbeteren is er allereerst onderzoek uitgevoerd naar wat er allemaal invloed heeft op het binnenmilieu en de subjectieve ervaring hiervan. Dit is op te splitsen in omgevingsfactoren en persoonlijke factoren. Dit was de basis voor het uit te voeren onderzoek. Aan de hand van deze gegevens is een gestructureerd interview opgesteld waarmee de huidige ervaring van het binnenmilieu in kaart gebracht. Om een beter beeld te vormen van de onaangename ervaringen zijn er hiernaast ook diepte interviews gehouden met ontevreden gebruikers van vergaderruimtes.
Deze huidige ervaring is daarna ook vergeleken met objectieve waardes die een gedeelte van de omgevingsfactoren bepalen. Deze vergelijking is uitgevoerd om te achterhalen of er een verband is tussen deze waarden en de onaangename ervaringen van gebruikers.
Uit het onderzoek is gebleken dat gebruikers van vergaderruimtes in de huidige situatie onaangename ervaringen hebben met het thermische comfort, de luchtkwaliteit en de thermostaat in de vergaderruimtes. Het thermische comfort is volgens velen te warm, de luchtkwaliteit vaak benauwd en de thermostaat werkt niet. Op deze factoren is verbeterruimte voor Menzis Wageningen en daar is het advies op gericht.
Het advies bestaat uit 3 verschillende onderdelen:
- Het gebouwbeheersysteem op orde krijgen, zodat de basis uitgesloten kan worden als oorzaak van onaangename ervaringen.
- Setpoint temperatuur 0,5°C verlagen en setpoint Co2-waarde naar 700 PPM verlagen voor vergaderruimtes.
- Medewerkers voorzien van informatie over de functie en de werking van de thermostaat.
Door deze adviezen uit te voeren worden de onaangename ervaringen van gebruikers van vergaderruimtes weggenomen.
Om de adviezen soepel te laten verlopen wordt er geadviseerd draagvlak te creëren bij de medewerkers door deze veranderingen van tevoren te communiceren binnen de organisatie. Naast het draagvlak dient er ook tijdens de implementatie van de adviezen gelet te worden op artikel 6.1 en 6.2 uit het Arbeidsomstandighedenbesluit. Voor de adviezen is ook een schatting gedaan van de financiële consequenties. De adviezen over het gebouwbeheersysteem op orde krijgen en de medewerkers van informatie voorzien worden samen geschat op ongeveer €60,-. Voor het verlagen van de setpoints dient Henk Hogenkamp contact op te nemen met ‘Signum meet- en regeltechnieken’. Met dit bedrijf beheren zij het gebouwbeheersysteem van Menzis Wageningen.
Lees hier het volledige rapport van Thijs.