Sinds maart 2020 is bijna heel Nederland thuis aan het werk vanwege het coronavirus. Zo ook de medewerkers van Organisatie X. Hierdoor is het gevoel van verbondenheid onder de medewerkers enorm verminderd. Door het thuiswerken gaat het contact met collega’s en teammanager enkel via (spontane) (werk)overleggen. Om deze werkoverleggen in te zetten ter bevordering van de verbondenheid is de hoofdvraag “Hoe kan Organisatie X verschillende overlegvormen zodanig inrichten dat het gevoel van verbondenheid tussen collega’s tijdens het thuiswerken wordt bevorderd?” opgesteld.
Om een antwoord te krijgen op deze vraag is het onderzoek als volgt opgesteld. Door middel van interviews is de huidige situatie geschetst. Ook hebben deze interviews een beeld gegeven van de ervaringen, wensen en behoeften van de medewerkers en is er onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden. Verder is er gekeken naar populaire en alternatieve overlegmethoden die ingezet kunnen worden in de thuiswerksituatie.
Uit de resultaten is geconcludeerd dat er momenteel weinig tot geen overleggen plaatsvinden en dat de overleggen die er wel zijn allemaal via Webex gaan. De overleggen zijn in grote groepen, met weinig interactie. Wel zijn de overleggen bondiger en meer ter zake. Verder wordt er weinig verbondenheid ervaren, moeten de teammanagers zichtbaarder zijn en willen de medewerkers graag af en toe naar kantoor. Populaire alternatieven zijn het gebruik van Energizers, liberating structures overlegmethoden, informeel (koffie)moment en wandelen. Ook is het van belang dat de medewerkers tijdens een online overleg allemaal (zichtbaar) iets gemeenschappelijks hebben. Tijdens de overleggen moet er rekening gehouden worden met de coronamaatregelen. De online overleggen mogen alleen gehouden worden via Webex en er moet rekening gehouden worden met privacygevoelige informatie die besproken kan worden.
Het advies aan Organisatie X is om de overleggen vorm te geven met de liberating structures overlegmethoden. Indien dit niet mogelijk is vanwege het type overleg wordt er aanbevolen om Energizers in te zetten en ruimte te creëren voor informeel contact. Ook wordt er aanbevolen om altijd iets gemeenschappelijks te hebben bij de overleggen. Verder is het advies dat de teammanagers een grotere rol gaan spelen in het creëren van verbondenheid door vaker contact op te nemen met hun teamleden en medewerkers te stimuleren elkaar op te zoeken. Tot slot wordt er voor de lange termijn aanbevolen om kleine groepen naar kantoor te laten gaan. Ook hier kunnen de teammanagers een rol spelen.
Wilt u meer weten over dit onderzoek neem dan contact op met onze projectleider, Saskia Mars of via t: +316 460 45 193.
MONICA Sikkema – Facility Management, Hanzehogeschool Groningen
De meeste mensen zijn vanwege het coronavirus sinds maart thuis aan het werk. De kans dat de komende tijd nog de norm blijft is groot. Maar als al je medewerkers thuis zitten, hoe borg je dan de verbondenheid tussen medewerkers (onderling) en de organisatie? Mijn naam is Monica Sikkema en ik studeer Facility Management. Komend halfjaar ga ik bij Innovatiewerkplaats Healthy Workplace/bureau NoorderRuimte mij afstudeerstage lopen. Tijdens dit halfjaar ga ik onderzoek doen naar hoe je als bedrijf kan zorgen voor verbondenheid onder je medewerkers tijdens het thuiswerken.