Beweging

Sinds COVID-19 is er veel veranderd in ons dagelijks leven, zo ook het werken op kantoor. Veel bedrijven willen het kantoorpand behouden en zullen hybride gaan werken, waar mensen deels op kantoor en deels op een andere locatie zullen werken. Het kantoor wordt een plek waar werknemers en bezoekers samen kunnen komen, op een veilige manier, met de anderhalve meter regels in acht genomen. Dit is ook de wens van Planon Nijmegen en dit onderzoek is dan ook voor Planon uitgevoerd onder begeleiding van Healthy Workplace. Het is de bedoeling dat het kantoor een veilige plek wordt, welke de belangrijkste kantoorfuncties ondersteund. Hybride werken en de verwachtte bedrijfsgroei maken het lastig een vaste werkplek aan iedereen toe te bedelen. Daarom is het doel een aanpasbaar, flexibel kantoor lay-out te maken, zodat Planon het kantoorpand efficiënt en veilig kan gebruiken. De hoofdvraag voor dit onderzoek is: Hoe kan het kantoor van Planon Nijmegen worden ingericht om een aanpasbare werkomgeving te creëren, rekening houdend met het welzijn van de werknemers?

Er is onderzoek gedaan naar huidige trends en ontwikkelingen op het flexibel maken van de kantoor lay-out. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een kwalitatieve survey en follow-up interviews om de ervaringen en wensen van de werknemers te achterhalen. Hieruit bleek dat de werknemers over het algemeen tevreden zijn met de huidige situatie en dat vooral Planon’s greenhouse als positief wordt ervaren. De kantoor lay-out kan aanpasbaar gemaakt worden door het gebruik van verschillende tools, zoals meubels op wielen, opstapelbare meubels en bijvoorbeeld een tool die van een normale tafel een sta-bureau kan maken. Dit zorgt niet alleen voor extra werkplekken, maar draagt ook bij aan de fysieke beweging van de werknemers. Naast deze tools kunnen verschillende concepten ook bijdragen aan flexibiliteit door de manier van werken en deelname aan (virtuele) meetings flexibeler te maken. Bijvoorbeeld activiteitsgerelateerd werken, Spatial, waarbij werknemers met virtual reality naast elkaar werken in een virtuele omgeving en Google’s Campfire, waarbij werknemers in een ronde meeting ruimte zitten, waar de virtuele werknemers op grote schermen worden weergegeven. Hierdoor wordt het verschil tussen de werknemers kleiner en deze gelijkheid heeft een positief effect op het welzijn van de werknemers.

Het onderzoek laat zien dat er verschillen zijn in de wensen van de werknemers met betrekking tot vaste werkplekken. Het is daarom aanbevolen onderzoek te doen naar deze verschillen voor het implementeren van activiteit gerelateerd werken en kantoor design. Naast de tools en concepten die geïmplementeerd kunnen worden voor het flexibeler maken van het kantoor en de lay-out, is het belangrijk om de meningen en wensen van de werknemers mee te nemen en ze het gevoel te geven dat er wordt geluisterd. Dit en de fysieke bewegingen die gestimuleerd worden in het kantoor kunnen een positief effect hebben op het welzijn van de werknemers.

Wilt u meer weten over dit onderzoek neem dan contact op met onze projectleider, Saskia Mars  of via t: +316 460 45 193.

NOELLE RODENBURGH – International Facility Management, Hanzehogeschool Groningen

Mijn naam is Noëlle Rodenburgh en ik zit nu in de laatste fase van de studie International Facility Management. Het laatste semester deed ik bij Healthy Workplace mijn afstudeeronderzoek naar een geschikte indeling van een kantoorruimte, rekening houdend met de 1,5-meter samenleving. Superleuk en interessant om mijn vooropleiding interieur te kunnen combineren in dit onderzoek.