Faciliteiten

Mijn naam is Dominique Vermoet, 23 jaar en kom uit Beuningen. In februari ben ik begonnen aan de afstudeerfase van de opleiding Facility Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Vorig jaar heb ik de minor psychologie: gedragsverandering voor professionals gevolgd aan de HAN. Deze minor heeft mij geïnspireerd om een afstudeeropdracht te zoeken waar ik facility management met psychologie kon combineren. Deze zoektocht is geëindigd bij Innovatiewerkplaats Healthy Workplace (HWP).

Bij samenwerkingsverband HWP is onder andere de zorgverzekeraar Menzis aangesloten. Samen hadden zij de opdracht ter beschikking om onderzoek te doen naar het effect van software op het gebruik van zit-sta bureaus. Dit onderzoek richt zich dus niet alleen op huisvesting en werkplekinrichting maar ook op gedragsverandering.

Om dit onderzoek uit te voeren ga ik een groep mensen laten werken met computersoftware die eens in de zoveel tijd een reminder geeft om te gaan staan of zitten en vervolgens bijhoudt hoe vaak je van positie bent veranderd gedurende de dag. Verder ben ik van plan om een vragenlijst af te nemen om te informeren naar de ervaringen met deze zit-sta bureaus en deze software. Met dit onderzoek hoop ik een advies uit te kunnen brengen aan Menzis en HWP om meer mensen gebruik te laten maken van zit-sta bureaus en hierdoor hun leefkracht te verbeteren.

Tijdens voorbereidend literatuuronderzoek ben ik al een vergelijkbaar onderzoek tegengekomen wat aan de Texas A&M University School of Public Health is uitgevoerd in 2017/2018. Interessant gaat worden of de resultaten van het onderzoek binnen Menzis overeenkomen met dit onderzoek. Het effect van interventies gericht op gedragsverandering is namelijk per persoon verschillend.