Healthy Workplace Symposium

Gezond werken in een gezonde werkomgeving is een gedeeld belang van werknemer en werkgever. Healthy Workplace doet hier sinds 2017 praktijkgericht onderzoek naar. Daarbij stuitten we keer op keer op het belang én de weerbarstigheid van gedragsverandering. Daar zit de crux, als je wilt dat de werkomgeving gezond gedrag – blijvend – bevordert. Tijdens ons tweede symposium op donderdagmiddag 28 november delen we graag onze inzichten onder de titel:

“Duurzame gedragsverandering van kenniswerkers”

Meld je aan

 


Waarom mag je dit niet missen?

    • Ontdek de resultaten van de Healthy Workplace
    • Wordt geïnspireerd door ‘vakidioten’
    • Ontmoet professionals die vanuit verschillende disciplines werken aan gezonde werkomgevingen

Datum:         28 november

Tijdstip:       13.00 – 17.30 uur

Locatie:        Nijmegen, Kapittelweg 33

Thema:         Duurzame gedragsverandering van kenniswerkers


Wat mag ik verwachten?

De onderzoeksresultaten van de Healthy Workplace, lezingen van externe sprekers en interactieve workshops over gezond gedrag en de werkomgeving.


Hoe meld ik me aan?
Aanmelden kan via onderstaande button.

Meld je aan


Voor wie is deze middag?
Facility-, HR-professionals en andere geïnteresseerden in gezond gedrag en werkomgeving.


Sprekers

Sander Hermsen (Design & Behaviour Change) is onderzoeker bij Hogeschool Utrecht en komt een lezing geven over hoe technologie gedrag van medewerkers kan veranderen. Wil je meer weten over deze spreker? Neem alvast een kijkje op zijn website.

Jan Gerard Hoendervanger, projectleider van de Healthy Workplace, geeft een inzage in de belangrijkste resultaten van drie jaren onderzoek van de Healthy Workplace.


De workshops

Onderzoek Menzis Werkomgeving 2020 door Anicee Bauer en Willem Fust: 

De kantoorlocaties van Menzis zijn de afgelopen jaren flink verbouwd. Daarbij was het versterken van de ‘leefkracht’ van de werknemers een speerpunt. De Hanzehogeschool heeft in samenwerking met D/Dock een uitgebreid meerjarig onderzoek gedaan rondom de verbouwingen. In deze workshop laten de onderzoekers zien hoe het onderzoek is aangepakt, welke effecten het project (tot nu toe) heeft gehad en wat andere organisaties daarvan kunnen leren. Meer informatie over het project is te vinden in het recente artikel in Smart WorkPlace Magazine.

Ontspanning op de werkplek door Gea Posthumus, Lennie Qiu en Maria Douwes-Hulzebos:

In de afgelopen jaren zijn steeds meer werkgevers overtuigd geraakt van het feit dat niet alleen ontspanning buiten kantooruren van belang is, maar dat het minstens zo belangrijk is om ontspanning binnen kantooruren te faciliteren! Hoe leeft dat bij onze bezoekers en hoe faciliteer je je medewerkers in ontspanning. Tijdens deze workshop gaat Gea Posthumus dieper in op de resultaten van de mini-enquête over ontspanning die we hebben afgenomen bij onze bezoekers. Daarna vertelt Lennie Qiu over haar onderzoek naar het gebruik van VR (zwemmen met dolfijnen) bij Menzis. We eindigen met een bijdrage van Maria Douwes-Hulzebos over mindfulness op het werk waarna we allemaal vast heel mindful de rest van het programma in gaan!

Concentreren in een kantooromgeving door Jan Gerard Hoendervanger en Eva Postuma:

Goede communicatie is cruciaal voor kenniswerkers. Dit zie je terug in veel moderne werkomgevingen, waar openheid en transparantie domineren. Maar dezelfde kenniswerkers hebben een groot deel van hun werktijd behoefte aan concentratie. En dat is lastig in zo’n werkomgeving, zo onderstrepen de uitkomsten uit het promotieonderzoek ‘De Psychologie van de Flexplek’. Healthy Workplace heeft onderzoek gedaan naar oplossingen, zoals het nudgen van gewenst gedrag in stiltegebieden. Aan de hand van de resultaten bespreken we de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden om concentratiewerk te faciliteren.

Samen Gezond Experiment van Menzis door Bertien Dumas:

SamenGezond is een programma die Nederlanders helpt om dagelijks de juiste keuzes te maken voor een gezonde leefstijl en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. Op basis van wetenschappelijke informatie biedt SamenGezond coaching op onder andere het gebied van beweging, voeding, ontspanning, slaap en stress. Afgelopen zomer heeft SamenGezond een experiment gedaan onder 3.000 deelnemers om te onderzoeken of het beweeggedrag te beïnvloeden is met belonen en persoonlijke doelen. Kom tijdens deze workshop meer te weten over de resultaten van dit experiment en welke inzichten er door andere onderzoekers op dit onderwerp zijn en hoe uiteindelijk SamenGezond op het werk gezond gedrag bij jouw medewerkers zou kunnen stimuleren.

Spelen met gewoontegedrag voor een gezonde, creatieve en flexibele werkdag door Justin Timmer: 
Ons (werk)leven zit vol met gewoontes: van gedachteloos lopen naar je vaste flexplek, naar je gebruikelijke lunch, tot je dagelijkse meditatie momentje. Gewoontes zijn handig maar er kan dus ook veel winst worden behaald in het loskomen ervan: gezondheid, creativiteit en flexibiliteit. Maar hoe maak je werknemers bewust van hun gewoontes en hoe pas je ze aan? Vanuit een systemisch perspectief gaan we spelen met onze gewoontes en tools bespreken die werknemers kunnen ondersteunen.


Heb je nog vragen?
Is je nog iets onduidelijk of heb je vragen over de Healthy Workplace? Benader dan gerust één van onze projectleiders.