Onderzoeken

Healthy Workplace richt zich op het doen van praktijkonderzoek naar (ruimtelijke)interventies die de gezondheid, welzijn en vitaliteit van kenniswerkers bevorderen. Door middel van implementatieonderzoek en interventieontwerp in het werkveld ontwikkelen we kennis over de effectiviteit en implementatievoorwaarden van innovaties op het gebied van gezonde werkomgevingen.

Ontdek op deze pagina onze onderzoeken die we in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. 

Onze onderzoeksthema's uitgelicht

Beweging

Beweging is een belangrijk onderdeel van gezond werken. Kenniswerkers zitten namelijk erg veel wat veel ongezonde effecten als gevolg kan hebben. Maar hoe kunnen kenniswerkers bewegen tijdens het werken zodat het bijdraagt aan hun gezondheid en productiviteit? In ons onderzoek hebben we onderzocht via welke manieren dit mogelijk is en hoe we beweging kunnen stimuleren.

Binnenklimaat

Het binnenklimaat kan veel bijdragen aan gezonde en productieve werknemers. Onder andere CO2, temperatuur, en luchtvochtigheid dragen veel bij aan de concentratie van werknemers. Het is echter onduidelijk hoe het klimaat wordt ervaren en welke parameters aangepast kunnen worden voor een gezond binnenklimaat. Een klimaatsysteem vervangen is vaak een (te) grote investering, waarom we ons onderzoek richten op tools waarmee werknemers het binnenklimaat op individueel niveau kunnen beïnvloeden. 

Ontspanning

Ontspanning is een onderdeel van gezond werken wat nog weinig aandacht krijgt maar juist wel een groot effect kan hebben op werkprestatie. Even de ogen sluiten of verblijven in een ontspannende omgeving kan de gezondheid bevorderen en productiviteit verhogen. Maar hoe pak je dit aan?

Sensortechnologie

Sensortechnologie wordt steeds toegankelijker en kan kenniswerkers effectief ondersteunen in gezond werken. Smartwatches, persoonlijke dashboards, sensortapijten en klimaatsensoren zijn voorbeelden van tools met sensoren die de kenniswerker kunnen helpen met gedragsverandering. 

Concentratie

Concentratiewerk is een belangrijk deel van het kenniswerken. De omgeving, tools, collega's, of bijvoorbeeld privé omstandigheden kunnen veel doen met de concentratie. Hierom is een deel van ons onderzoek gefocust op het (in)direct verbeteren van concentratie  van kenniswerkers.