“Concentration is the key to economic results. No other principles of effectiveness is violated as constantly today as the basic principle of concentration”(Peter F. Drucker). Deze quote is inleidend aan het onderzoek en toont aan dat het begrip concentratie in de hedendaagse wereld bij velen onder druk staat.
Kenniscentrum NoorderRuimte (KCNR) is een netwerkorganisatie van de Hanzehogeschool, waar onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samenkomen. De organisatie bestaat uit medewerkers van verschillende disciplines die samenkomen op de locatie van KCNR, gevestigd in de van Dooren Veste op Zernikeplein 11. Binnen KCNR worden veel verschillende werkzaamheden verricht zoals, lezen, schrijven, onderzoek doen, experimenten uitvoeren, overleggen en administreren. De huidige situatie voldoet echter niet aan de behoeften omtrent concentratie, zo blijkt uit klachten van medewerkers en aanvragen voor andere locaties. Medewerkers ervaren onvoldoende concentratie binnen de aangeboden concentratiewerkruimtes van KCNR. De klachten hebben betrekking op het persoonlijk gedrag en de ruimtelijke omgeving. De wens van KCNR is te onderzoeken wat de oorzaak is van de concentratieproblematiek en hoe de concentratiemogelijkheden beter te faciliteren. Om dit doel te bereiken is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: “Welke interventies op persoonlijk gedrag en ruimtelijke omgeving dragen bij aan het optimaal faciliteren van de concentratiebehoefte van de medewerkers binnen Kenniscentrum NoorderRuimte?”.
Deze onderzoeksvraag is verdeeld in een vijftal deelvragen. Enerzijds is er gekeken naar de de huidige situatie middels een tweetal deelvragen; de faciliteiten en de ervaringen. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de gewenste situatie: de wensen en behoeften van de medewerkers. Bij de beantwoording van de deelvragen is er gebruik gemaakt van interviews, een enquête, focusgroep, deskresearch, observatie en GAP analyse. Het model dat gebruikt is in dit onderzoek is het TMA-gedragsmodel. Dit model toont aan dat de omgeving en het persoonlijke gedrag invloed op elkaar hebben. Deze twee begrippen zijn de rode draad in het onderzoek.
De belangrijkste verbeterpunten in dit onderzoek, die voortgekomen zijn uit de wensen en behoeften, richten zich op de vermindering van visuele en akoestische afleidingen, een omgeving die van dynamisch naar rustig loopt, waar persoonlijke controle is door het aanbieden van verschillende werkplekken en waar ruimtes elkaar versterken.
Vanwege de praktische consequentie worden er twee situaties aanbevolen. De eerste aanbevelingen richten zich op de quick wins, die snel toegepast kunnen worden, zoals glazen wanden bedekt met semi-doorzichtig plastic, een extra deur tussen de stilte- en fluisterzone, akoestische wanden en bureaupanelen voor de privacy. De gewenste situatie vraagt een herindeling en verbouwing van de huidige KCRN-locatie. Dit betreft een lange termijn-advies. Verder advies betreft een indeling van dynamisch naar rustig en meer werkplekken van verschillende prikkelniveaus. Voor dit onderzoek is een verder onderzoek nodig. Deze zal zich moeten focussen op de vormgeving en het interieur. Dit is buiten de scope van dit onderzoek.
Lees hier het volledige rapport van Fenna.