Sarah Lea Lovera Rivas heeft onderzoek gedaan naar het nudgen van stilte “Nudging Silence”. In dit artikel vat ze samen wat ze heeft onderzocht en wat ze heeft gevonden.
Alhoewel veel onderzoek zich focust op de negatieve effecten van omgevingsgeluid op werknemer’ prestatie en tevredenheid, er is nog weinig kennis over de effectiviteit van interventies die omgevingsgeluid kunnen reduceren binnen organisaties. Om deze reden is dit onderzoek opgezet en is onderzocht op welke manieren geluid in stiltezones verlaagd kan worden. gebaseerd op Ajzen’s theorie van gepland gedrag, zijn twee interventies ontwikkeld die zich richten op attitudes en normen van gedrag in twee verschillende perioden.
In de eerste interventie werden posters opgehangen met teksten die aangeven wat de negatieve effecten zijn van geluid op onder andere concentratie, vermoeidheid, en geheugen. Uit deze interventie blijkt dat de poster het geluidsniveau verlaagt (gemeten met een decibelmeter), het aantal gesprekken verlaagt, en de gesprekslengte verlaagt.
In de tweede interventie, waarin op sociale normen werd ingespeeld, werden foto’s opgehangen van bibliotheken met mensen erin. Deze interventie bracht dezelfde effecten teweeg als de eerste interventie; het geluidsniveau verlaagde, het aantal gesprekken verlaagde, en de gesprekslengte verlaagde.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dus dat zowel de attitude, als de norminterventie succesvol zijn voor het verlagen van gespreksgeluid in stilteruimtes.
Het hele onderzoek lezen? Neem dan contact met ons op!